Boeken

Over opvoeding

sociaalonhandigTitel: Sociaal onhandig
Auteur:
C. Veen & B.J. van den Hoofdakker

Het eerste deel van het boek beschrijft de problemen van kinderen met ASS en de gevolgen voor de opvoeding en het gezin. Ook komt aan bod hoe de diagnose gesteld kan worden. Enkele veel gestelde vragen van ouders worden beantwoord. Het tweede deel gaat over de opvoeding van kinderen met ASS. Deze kinderen stellen speciale eisen aan hun omgeving en aan hun opvoeders. Dit boek geeft opvoeders een groot aantal tips en concrete adviezen die de opvoeding makkelijker kunnen maken. Iedere ouder kan zelf kiezen welke tips in zijn of haar situatie bruikbaar zijn en welke niet.

geef me de 5Titel: Geef me de 5
Auteur:
Colette de Bruin

Een kind met autisme opvoeden en begeleiden: hoe doe je dat? Daarover gaat dit boek. Het is geschreven vanuit de behoefte aan duidelijkheid en voorspelbaarheid die het kind met autisme nodig heeft. Het kind vraagt als het ware van ons: “Geef me de 5”. Of anders gezegd: WAT is mijn taak, HOE voer ik hem ui, WAAR vindt het plaats, WANNEER moet ik het doen en WIE is erbij betrokken? Al lezende leert men deze wijze van handelen te hanteren, doordat er uitleg wordt gegeven over wat de gevolgen van de stoornis voor het kind kunnen zijn. Daardoor ontstaat er langzaam bij de lezer het inzicht. Dit noemt de schrijfster: “de auti-bril opzetten”. Door deze auti-bril op te zetten kun je eigenlijk pas zien HOE het kind denkt zodat je, als ouder/begeleider, daarbij op een passende wijze kunt aansluiten.

Over prikkelverwerking

wiebelenTitel: Wiebelen en friemelen thuis 
Auteur: 
Monique Thoonsen & Carmen Lamp

In dit boek wordt op heldere wijze, met behulp van illustraties, testjes en alledaagse voorbeelden, uitgelegd hoe zintuiglijke prikkelverwerking verloopt. Niet alleen bij je kind, maar ook bij jou en andere gezinsleden. Je leert welk gedrag past bij onder- en overprikkeld zijn en hoe je snel, eenvoudig en met meer begrip op dit gedrag kunt reageren. Binnen je eigen gezin, maar ook bij familie, met vriendjes, op feestjes, tijdens wassen of aankleden en in situaties zoals boodschappen doen.

Voor brussen

stijnTitel: Stijn is anders
Auteur: Marleen van Vuchelen en Ingrid Godon

Stijn is anders. Zijn zusje Kaat kijkt verbaasd toe. Ze begrijpt het vreemde gedrag van Stijn niet. Stijn wil niet opstaan. Hij eet geen boterhammen, maar koeken. Kaas vindt hij vies. Hij likt aan de spiegel. En hij wordt boos als Kaat met hem wil spelen. Mama en papa zeggen telkens dat Stijn anders is. Maar wat is anders dan? Marleen Vanvuchelen vertelt in een eenvoudig en cyclisch opgebouwd verhaal over een autistisch jongen. Ingrid Godon maakte de gevoelige en erg mooie illustraties! Het boekje kan prima voorgelezen worden voor kinderen van 4 tot 8 jaar – kinderen uit groep 4 en 5 kunnen het vrij vlot zelf lezen.

Voor kinderen met autisme

helpTitel: Help… Ik voel zo veel!
Auteur: Carla van Wensen

Dit boekje is speciaal geschreven voor (hoog)gevoelige en snel overprikkelde kinderen van circa 7-11 jaar. Door middel van spelletjes, opdrachten, vragen, tips en verhaaltjes kunnen kinderen ervaren en ontdekken hoe het te veel voelen en overprikkeld raken bij hen ontstaat en hoe zij er anders mee om kunnen gaan.