Held op vier poten

We hebben een heel lieve hond: Fik (6 jaar). Dat wist ik al lang, natuurlijk. Maar hoezeer we het met hem hebben getroffen, dat besef ik pas goed na het volgen van de cursus PAWS van KNGF. 

Zes jaar geleden haalden we Fik als pup in huis. Met twee baby’s en twee peuters erbij, had ik de opvoeding van mijn allereerste hond ietwat onderschat. Fik verwelkomt daarom nog steeds schaamteloos ieder bezoek met een opdringerig geknuffel en dartelt vrolijk rond op de salontafel. Maar wat hij tekortkomt in een keurige opvoeding, maakt hij ruimschoots goed met zijn innemende karakter. Fik is dol op mensen. Hij is vriendelijk, geduldig en bovenal áltijd goedgehumeurd.

Betrouwbare factor

Fik heeft z’n weg bijzonder goed gevonden in ons niet alledaagse gezinsleven. Hij kent ons vaste dagritme en de onvoorspelbare escalaties. Als er gespeeld wordt, rent hij er als een malle achteraan, doorheen, onderdoor en bovenlangs. Hij laat zich vol overgave door iedereen aaien. Als er geschreeuwd wordt of met deuren geslagen, ligt hij kalm op z’n kleedje. Hij kijkt niet op of om. Als de kinderen naar school zijn en het stil is in huis, ligt hij tevreden te slapen totdat ze weer thuis komen. Dan begroet hij hen bij de deur met een uitbundig gekwispel. Rond etenstijd wacht hij Frank op, met z’n trouwe hondenogen gericht op het tuinhek. Fik is pas écht blij als het hele gezin compleet is. Onze Fik is zo’n betrouwbare factor in ons gezin, dat we hem een beetje als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen.

Nooit geweten

Dankzij de cursus PAWS ben ik Fik door andere ogen gaan bekijken. Ik wist eerlijk toegegeven nog erg weinig over honden, maar ik heb in korte tijd heel veel geleerd. Ik  begrijp beter wat er in Fik omgaat en kan daarmee rekening houden. Zo blijkt hij ook wel eens last van stress te hebben, daar had ik eerder niet zo’n oog voor. Verder ben ik meer te weten gekomen over de diverse hondenrassen en welke eigenschappen daarbij zoal horen. Dat de keuze voor een kleine gezelschapshond zoals Fik een goede is gebleken, is helemaal niet zo verwonderlijk. Door de gepassioneerde verhalen van de hondentrainers van KNGF, is mijn respect voor honden enorm toegenomen. Het is werkelijk prachtig wat deze dieren allemaal met zoveel plezier voor mensen doen. Kijk eens naar dit filmpje, het geeft mooi weer hoe honden kunnen bijdragen aan zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Of naar dit ontroerende filmpje over autismegeleidehonden. Ik heb nooit beseft dat een hondentraining zoveel mogelijkheden biedt.

Wat een team!

Het is heerlijk om de verbinding te ervaren met je hond als je iets nieuws aanleert. Je hond heeft de volledige focus op jou, laat zich nergens door afleiden. Je bent een hecht team dat uitstekend op elkaar is ingespeeld. Er komt een heerlijk gevoel bij dat je samen ijzersterk staat. Ik ben zo trots op de snelheid waarmee Fik nieuwe dingen leert, ook al is hij al wat ouder. Stiekem ben ik ook best een beetje trots op mezelf. Ik blijk het bovendien écht leuk te vinden om met Fik samen bezig te zijn. Ik probeer mijn enthousiasme over te brengen op de kinderen. Dat werkt! En Fik? Die vindt het supertof om samen spelletjes te doen en zijn snoepjes niet zomaar te krijgen maar ervoor te werken. Een investering van drie dagen in PAWS levert ons al zoveel op… Overigens begreep ik van andere deelnemers dat sommige gemeenten de kosten voor de cursus vergoeden.

Wees creatief

Maar er is meer. PAWS staat voor Parents Autism Workshop & Support. Het is een training- en begeleidingstraject bedoelt voor ouders van kinderen met autisme die willen leren hoe een goed getrainde huishond hun kind kan helpen. Lang niet altijd is een officiële autismegeleidehond nodig. Zelfs een wat oudere hond kun je leren om bijvoorbeeld een kind af te leiden van bepaald gedrag, door een grappig trucje te laten zien. Als de hond daar zin en aanleg voor heeft, zijn er tal van mogelijkheden. De hond kan helpen bij structuur, ontspanning, communicatie en sociale vaardigheden. Er zijn allerlei boeken om je creativiteit op weg te helpen. Van KNGF kreeg ik de tip om het Youtubekanaal van BGFreestyle te bekijken. Laat je inspireren!

Positieve afleiding

Ik neem rustig de tijd om dat wat ik tijdens de cursus geleerd heb, thuis in de praktijk te brengen. Lieve (8 jaar) toont daarin veel interesse. Ze probeert de nieuw te leren commando’s graag zo snel mogelijk uit en gaat er regelmatig even met Fik op uit. Fik geniet met volle teugen van alle extra aandacht die hij van Lieve krijgt. En dat maakt dat hij nóg meer aandacht van Lieve krijgt. Het is een heel positieve afleiding, merk ik. Dat ik dat niet eerder heb gezien.

Als Lieve na een logeerpartij bij thuiskomst de weg kwijtraakt door alle drukte in haar hoofd, lukt het mij niet om er doorheen te breken. Ze blijft maar huilen. Ik word er zelf ook wanhopig van. Dan besluit ik – voor één keertje – onze Fik naar boven te halen. Gewoonlijk gaat hij de trap niet op. Voor de allereerste keer boven in ons huis, springt Fik direct bij haar op bed en legt zijn kop op haar schoot. Ik zie de wanhoop als sneeuw voor de zon bij Lieve verdwijnen. Ze blijft rustig zitten, hem in stilte aaiend, totdat Fik aangeeft dat hij weer naar beneden wil. Dat is goed. Lieve gaat met hem mee en dekt de tafel. Met haar gaat het ook weer goed. Dan geeft ze Fik een plakje worst: “Wat ben jij een lieve, lieve hond.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s