Wat een feest!

En dan ineens, zonder dat ik het zie aankomen, is Sam zover. Samen met het boekje Joep moet poepen was de klus vandaag zomaar 1-2-3 voor elkaar. “Klaar!” Klonk het trots. 

joepIk kon het eigenlijk niet geloven. Ik maak me al zo lang grote zorgen over de problemen van Sam met ontlasting. Ik heb het met opzet niet over ‘zindelijkheidsprobleem’. Ik snap namelijk best dat een kind met een emotionele achterstand ten opzichte van leeftijdgenoten, ook pas later zindelijk is. Maar Sam houdt gewoon niet van poepen.

Vechten tegen aandrang

Vooral in tijden van stress, volgt een gevecht tegen de aandrang om te poepen. Dankzij medicatie die de kinderarts ons heeft voorgeschreven, is de strijd nu gelukkig snel gestreden en lijdt zijn dagelijks functioneren er niet al te erg meer onder. Maar er zijn tijden geweest dat hij zo nodig moest poepen, dat hij niet meer rechtop kon lopen. En tja, als je je ontlasting te lang ophoudt, wordt het uiteindelijk keihard en komt het er helemaal niet meer uit. Dan veranderde Sam van een ondernemend mannetje vol ideeën in een zielig hoopje mens dat kreunend van de buikkrampen op de bank lag. Of uit pure ellende zomaar ergens op de grond in huis.  

Waarom in godsnaam

Waarom doet hij zichzelf dat aan? Dat is de grote vraag die na al die tijd nog steeds niet beantwoord is. Het heeft een hartverscheurend lange tijd geduurd voordat was uitgesloten dat er medisch iets aan de hand was. Of obstipatie een oorzaak of juist gevolg was. Hoe we moeten omgaan met de dosering van het laxeermiddel dat de kinderarts ons voorschreef. Maar welke vorm van steun we Sam nu het beste kunnen bieden, dat weet niemand. Hoe erken je zijn gevoel zonder (onbedoeld) zijn angsten te bevestigen? Waar respecteer je zijn tempo en probeer je hem tegelijkertijd te stimuleren in zijn ontwikkeling? Totdat iemand me dat kan vertellen, volg ik maar gewoon mijn eigen hart.

Poeppraatje

Inmiddels krijgen we wel wát begeleiding van een heel goeie fysiotherapeut met poepexpertise. Die heb ik online gevonden via Superpoeper.nl van Hadassa Voet. Hier las ik dat ieder jaar meer dan 100.000 kinderen pijn hebben bij poepen, vieze broeken hebben of alleen in de luier willen poepen. Ik vond er veel nuttige informatie en werd goed doorverwezen. Het is heel vreemd om te ontdekken dat we in Nederland over heel veel praten, maar dat op poepproblemen nog een groot taboe rust. Zelfs bij medisch onderlegden. Deze fysiotherapeut via Superpoeper vindt het prima om met ons en Sam over poep te praten en helpt met het vergroten van zijn lichaamsbewustzijn. Dat kost tijd.

Mooi vooruitzicht

Sam heeft altijd in zijn luier gepoept. Hij heeft het wel geprobeerd hoor, op de wc. Maar daar lukte het hem niet. En omdat het in zijn luier al lastig genoeg voor hem is, hebben we het erbij gelaten. Met de belofte dat hij, als hij zijn eerste poep op de wc doet, een prachtig mooi knuffeldiertje voor zichzelf mag uitzoeken. Met dat aantrekkelijke vooruitzicht heeft hij het vaak genoeg op de wc geprobeerd. Zonder resultaat. Tot op heden!

Blij met een drol

Ik kom het resultaat met eigen ogen bewonderen. Ja, hoor! Het is Sam inderdaad gelukt! In de pot pronkt een flinke hoop. Alsof dat heel vanzelfsprekend is. Terwijl Sam z’n allereerste drol door de wc spoelt, zie ik de glans in zijn ogen. En dan ben ik zo blij. Ik kan het wel van de daken schreeuwen: Sam heeft op de wc gepoept! Met tranen in mijn ogen bel ik mijn man om het goede nieuws te delen. Wat zijn we allemaal blij, blij met een berg poep in de plee.

Natuurlijk weet ik heus wel dat de achterliggende problemen niet in één keer opgelost zijn met deze ene prachtige drol. Opnieuw baal ik van de wachttijd tot aan de start van de behandeling… Omdat er een relatie lijkt te zijn met dat Sam zo weinig eet, hebben we het advies gekregen om te beginnen met therapie. Dat is natuurlijk niet niks. Maar mijn zorgen over de toekomst nemen niet weg dat Sam vandaag een enorme mijlpaal heeft bereikt. We komen er wel, al hebben we vast nog een hele weg te gaan. We zijn er voor je, Sam. Om je te steunen en voor je te zorgen. Hulp voor je te regelen, als dat nodig is. En het samen te vieren als een mijlpaal is behaald. Dus, op naar de speelgoedwinkel! We gaan een knuffelbeestje halen. Heel goed gedaan, poepiekont.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 gedachtes over “Wat een feest!

  1. hadassasuperpoeper zegt:

    Hi Mel, wat fijn dat Sam op de wc heeft gepoept. En wat boft hij met zo’n geduldige en betrokken ouders! Heerlijk hè zo’n trots koppie?! Goed te lezen dat een poepprofessional die werkt met Methode SuperPoeper® jullie (verder) op weg heeft geholpen. Nog een tip: ook al heeft hij nu een keer gepoept; blijf goed de laxeermiddelen gebruiken totdat Sam een echte dagelijkse wc/poeproutine heeft ontwikkeld. Veel succes verder, hartelijke groet Hadassa Voet – SuperPoeper® | TOF-Training Amsterdam

    Like

  2. Co zegt:

    Hoi Mel, Dacht dat ik in een paar weken een boel beleefd had… Was voor mijn werk op pad en heb van alles gezien. Nu ik je berichten lees, valt me op hoeveel jij in korte tijd meemaakt. Wat wordt jij heen en weer geslingerd tussen zorg, verdriet en blijdschap. Goed om ook over die blije momenten te schrijven, die geven veel houvast lijkt mij. Je kunt je vastbijten in de vraag: waarom gaat hij nu ineens wel naar de wc? Wat is er veranderd? Of je kunt je richten op je trots en het vertrouwen dat hij er in z’n eigen tempo uiteindelijk ook komt. En totdat hij zover is, heeft hij gelukkig twee ouders die hem steunen en hulp zoeken als dat nodig is. Ik hoop voor Sam dat hij deze ontwikkeling doorzet! Liefs van Co

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s