In ons huis is een bom ontploft

Een bom? Hoor ik je denken. Is dat niet wat overdreven…? Nou, ik denk dat het effect van zes weken zomervakantie er niet heel ver naast zit. Echt niet! Werkelijk niets in huis ligt meer op z’n oorspronkelijke plek.

Bordspelletjes zitten in een verkeerde doos of zijn niet meer compleet. Of alleen de doos is nog over. Er zijn knuffels van pure ellende uit elkaar gevallen.  En OVERAL ligt zand! Ik vind sokken waarvan ik de andere al heb weggegooid, stapels gevouwen en weer uitgevouwen tekeningen met resten lijm, een als vermist opgegeven bibliotheekboek. Schilderijen hangen scheef (of zijn gewoon verdwenen). Op mijn (pas nog geverfde) muren zitten donkere vegen en de lichtknopjes, deuren en trapleuningen kleven. De stapel broeken die ik zo keurig opgevouwen in de kasten had gelegd, liggen nu op vier hopen bij, in en op de kast. “Niets past meer, mama.”

Het zijn maar wat voorbeelden uit de chaos die ik vandaag in één klap heel scherp zie. De afgelopen zes weken had ik mijn aandacht voor heel andere zaken nodig. Maar nu de kinderen weer naar school zijn en ik even het huis voor mij alleen heb, is de omvang van deze bende overduidelijk in beeld. Dus, in plaats van dat kopje koffie dat ik mezelf beloofd had, ga ik maar aan de slag. Jammer! Ik had me er zo op verheugd weer eens rustig mijn koffie te kunnen drinken. Warm. Zonder wéér dezelfde aflevering van Spirit op de televisie.

Voordat ik het weet, zijn er vijf schooldagen voorbij. Elke ‘vrije’ minuut heb ik benut om het huis weer op orde te krijgen. Vijf dagen waarin ik om half tien ’s avonds doodmoe in bed lig en mij afvraag: waar ben ik nou zo moe van? Maar wat heb ik veel gedaan! Ik ben er nog niet, natuurlijk. Maar nu is het weekend. Vanavond kan ik met een gerust gevoel de deur uit. Ik heb een etentje met collega’s van vroeger. Van toen ik net 20 was en vol ambities en dromen zat. Wie had toen gedacht dat het zo zou uitpakken…

Een gedachte over “In ons huis is een bom ontploft

  1. Co zegt:

    Lieve Mel,
    Vijf dagen achter elkaar schoonmaken? Beuh! Ik word al sacherijnig als ik alleen de vaatwasser moet leeghalen. Of als ik alle rondslingerende natte handdoeken en vieze kleding aan het verzamelen ben. Ik vind het huishouden zo’n ondankbare klus! Maar wat is het fijn als ik na een lange dag thuiskom in een keurig huis waar het gezellig is (en het fris ruikt), Ik ben blij dat we ons de extra uitgave aan een schoonmaakster kunnen veroorloven. Ik wil mijn tijd liever aan andere dingen besteden. Voor jou is het denk ik net andersom: jij wilt je GELD liever aan andere dingen besteden. Ik herken je gevoel, hoor: is dit het nou? Heb ik ook als ik ’s morgens mijn bed uitstap en met mijn voet direct in de kattenkots stap. Bijvoorbeeld. Op zo’n moment had ik het me allemaal ook iets romantischer voorgesteld… Met één stap terug in de werkelijkheid. En zeg nou eens eerlijk: zou je echt weer 20 willen zijn? Neuh…
    Veel liefs van Co

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s